Hvornår skal man sælge virksomheden?

Hvornår skal man sælge virksomheden?

At beslutte, (om og) hvornår man skal sælge sin virksomhed, er en af ​​de vigtigste beslutninger, som en virksomhedsejer skal tage. Det er ikke usædvanligt, at denne beslutning er flere år undervejs og, at den største del af modningsprocessen er den mentale rejse.

I den optimale verden venter man blot til det banker på døren og til man modtager det tilbud som man ikke kan sige nej til.

I den virkelige verden kræver et salg oftest en aktiv proces som virksomhedsejeren selv skal beslutte og igangsætte. Især såfremt man ønsker, at finde den bedst mulige køber og at opnå den bedst mulige økonomiske handel.

At beslutte at igangsætte et salg af virksomheden er en proces der kræver grundige overvejelser, afvejning af forskellige faktorer samt forberedelse. Optimalt set skal man sælge virksomheden:

1)    når udviklingen i markedet er positiv og når salgspriserne er på toppen
2)    når virksomheden er salgsklar og dermed mest salgbar
3)    når virksomhedsejeren er mentalt klar til et salg af virksomheden

At ramme alle ovenstående tre præcis på samme tid – det kræver både dygtighed, planlægning og en stor portion held (alternativt en velfungerende krystalkugle). Men måske mindre også kan gøre det.

De tre elementer går i en vis udstrækning hånd-i-hånd. Men for små og mellemstore ejerledede virksomheder gælder det; at markedet kan være nok så godt og virksomheden nok så klar – men uden en mentalt klar ejer/sælger bliver der ingen salgsproces.

Hvornår er markedet bedst?

Virksomhedens egen udvikling og potentiale vejer tungest. Men naturligvis spiller den generelle økonomiske markedsudvikling ind. Faldende aktiekurser og stigende renter smitter også af på handlen med små og mellemstore virksomheder.

Dermed kan markedet være en afgørende faktor i at beslutte, hvornår man skal sælge sin virksomhed. Markedet kan påvirke salgsværdien af ​​virksomheden. Hvis virksomheden er i en branche, hvor der er en høj vækst, kan dette øge virksomhedens salgsværdi og gøre det til et godt tidspunkt at sælge.

Derudover kan en stigning i efterspørgsel og en reduceret konkurrence også gøre det gunstigt at sælge. På den anden side kan et fald i efterspørgslen, en høj konkurrence eller en generel økonomisk afmatning reducere virksomhedens salgsværdi.

Helt generelt så var markedet bedre i 2021 end her i starten af 2023. Men markedet nu er stadig bedre end årene før Corona – og markant bedre end årene efter finanskrisen.

Hvornår er virksomheden mest salgsklar?

En virksomhed er mest salgbar, når den har stærke finansielle resultater og et godt ry i branchen. Optimalt set er der en bevist historisk vækst, indtjening og skalerbarhed - kombineret med stor sikkerhed for de kommende års resultater. Sidstnævnte meget gerne i form af faste aftaler og/eller abonnementer – alternativt ved en god kundebase, stærke intellektuelle ejendomsrettigheder og dygtige og loyale medarbejdere.

Nåh ja – så er der jo også det der med ”orden i penalhuset”. Det er vigtigt at sikre, at alle virksomhedens dokumenter er ajourført og let tilgængelige for potentielle købere, at alle virksomhedens processer er optimerede, tydelige og beskrevet samt at organisationen er robust og at ejerlederen kan undværes.

Hvornår er virksomhedsejeren klar?

Dette sidste punkt er – for små om mellemstore ejerledede virksomheder – det vigtigste. Men modsat de to øvrige punkter (markedet og virksomheden) så kan ”salgsparatheden” ikke sættes på en formel og beskrives med få ord.

Fakta er nemlig at det alene er i virksomhedsejerens mave/hjerte, at datoen for ”det rigtige tidspunkt” kan findes. Selvfølgelig er der øvelser og overvejelser der kan og skal gøres; Virksomhedsejeren skal overveje, om de stadig er klar til at drive virksomheden, og om det stadig er deres lidenskab. De skal også overveje, om det er tid til at tage en pause fra arbejdet og fokusere på andre interesser eller projekter.

Nogle virksomhedsejere bliver aldrig klar og sælger først når de bliver tvunget til det. Oftest er det helbredet, alderen, økonomien eller ægtefællen der bliver afgørende for beslutningen. Dermed er der også mange virksomhedsejere der ”misser” det optimale tidspunkt for både virksomheden og for markedet.

Hos Faqtum M&A giver vi gerne en virksomhedsejer et bud på virksomhedens salgbarhed og på mulighederne i markedet. Men det sidste og vigtigste punkt – virksomhedsejerens parathed – det kan vi ikke analysere og beregne os frem til svaret på.