Livet efter salget - eller købet

Livet efter salget - eller købet

Som virksomhedsmæglere har vi været involveret i langt mere end hundrede virksomhedstransaktioner, hvor vi har bistået primært sælgere med at sælge deres livsværk.

Vi har derfor igennem årene mødt rigtig mange sælgere af virksomheder – og endnu flere købere.

Selve salgsprocessen og transaktionen er en hektisk proces hvor der sker rigtig mange ting og hvor der er rigtig mange følelser i spil. Igennem sådan en proces kommer vi ganske tæt på både sælger og køber. Vi får indblik i tankerne bag salget, drømmene og planerne for tiden efter salget og naturligvis også i købers forventninger til den fremtidige udvikling af virksomheden.

Når transaktionen er gennemført går vi hvert til sit. Sælger og køber har en kortere eller længere overdragelsesfase sammen – men vi rådgivere forlader oftest processen. Det svarer lidt til, at have været på en spændende rejse sammen og så sige farvel i Lufthavnen ved hjemkomsten – uden aftaler om at ses igen. Vi nåede målet og alle er glade – men alligevel kan følelsen være lidt tom.

Der kan naturligvis være praktiske elementer, økonomi, earnout, sælgerfinansiering, salg af de sidste 30% af aktierne etc. der giver naturlig anledning til at tale sammen. Men i rigtig mange transaktioner er der solgt 100% og fuldt afregnet og derfor ikke en naturlig anledning til at fortsætte dialogen.

Derfor fristes vi engang imellem til at række ud til tidligere sælgere og købere. Det er nærmest blevet en januar tradition – under påskud af at ønske godt nytår – at skrive eller tale med tidligere sælgere og købere for at høre om deres liv efter transaktionen. Vi elsker at høre om deres drømme og tanker, og hvordan det går med at realisere dem. Ligesom vi også er interesserede i at høre omkring købers udvikling af den købte virksomhed (måske vi skal sælge den igen om nogle år).

På sælgers side

Sælgerens beslutning om at sætte virksomheden til salg kan være modnet igennem flere år og selve salgsprocessen og transaktionen kan være fyldt med følelser og udfordringer.

Sælgerens liv efter en virksomhedstransaktion kan være fyldt med en blanding af følelser. På den ene side kan der være en lettelse over at have afsluttet en ofte lang og emotionelt krævende proces, men på den anden side kan der også være en vis sorg over at have sagt farvel til et livsværk.

Men for mange er salget også starten på en ny fase i livet, hvor de kan fokusere på andre ting og måske endda realisere drømme, de ikke havde tid til at følge, mens de stadig drev virksomheden.

Det er meget sjældent vi hører om sælgere der har fortrudt salget af virksomheden. Men nogle fortryder at de ikke solgte tidligere.

På købers side

Køberen, på den anden side, har nu ansvaret for at drive virksomheden videre og fortsætte den succes, som sælger har skabt. Det kan være en spændende, men også skræmmende opgave, da køberen skal fokusere på at forstå virksomheden, medarbejderne og kunderne, samtidig med at de skal implementere deres egne idéer og visioner.

Køber har som oftest ikke købt virksomheden blot for at fortsætte i sælgers spor. Visionerne er større og køber har ambitioner om at vækste virksomheden yderligere. Dog skal der oftest lige konsolideres og afdrages på gælden til banken, Vækstfonden m.fl.

Vi har igen i denne januar talt med mange tidligere sælgere og købere. Deres erfaringer og deres liv efter transaktionen er lige så forskellige som deres virksomheder var/er. Men det er tydeligt, at en virksomhedstransaktion ikke kun er et spørgsmål om penge - men også om drømme, visioner og livsstil. Dette gælder for både sælgere og købere.